Mikä on hypokoira?

Hypokoira toimii diabeetikon omahoidon tukena ilmaisemalla verensokerinvaihteluita. 

Koirat pystyvät erinomaisen hajuaistinsa avulla erottamaan verensokerinvaihtelut ihon tuoksun perusteella. Koira voidaan kouluttaa ilmaisemaan matalat ja korkeat verensokerit omistajalleen. Tälläistä koulutettua koiraa kutsutaan hypokoiraksi ja sen on todettu kykenevän ilmaisemaan verensokerivaihtelut jopa ennen kuin diabeetikko itse havaitsee hypoglykemian eli matalan verensokerin oireita.

Verensokerivaihteluiden havaitsemisen ja ilmaisun myötä hypokoira tuo helpotusta ja turvaa diabeetikon arkeen esimerkiksi mahdollistamalla rauhallisemmat yöunet tai tuoden turvaa diabetesta sairastavan koululaisen muutaman tunnin yksinoloon kotona koulun jälkeen.

Koiralla voi olla myös terapeuttinen vaikutus tuomalla lohtua ja uskoa tulevaisuuteen tuoreelle diabeetikolle. Murrosikäisille diabeetikoilla on usein vaikeuksia hyvän hoitotasapainon saavuttamisessa johtuen oman sairauden salailusta ja jopa kieltämisestä. Hypokoira helpottaa diabeteksesta puhumista ja lisää avoimuutta tuoden myönteisiä kokemuksia ja tuntemuksia omistajalleen.

Koira myös edistää omistajan terveyttä säännöllisellä ulkoilulla joka tuo myös rytmiä elämään.

 

Miten tunnistaa virallinen hypokoira?

Virallisen Hypokoira ry:n hyväksymän hypokoiran tunnistaa siitä, että sillä on työskennellessään yllään hypokoiraliivi, jossa on virallinen hypokoiramerkki. Koirat on koulutettu käyttäytymään erilaisissa tilanteissa, julkisissa tiloissa ja liikenteessä asianmukaisesti aiheuttamatta häiriötä tai vaaratilanteita. Viralliset hypokoirat saavat kulkea käyttäjänsä kanssa myös elintarviketiloissa, kuten kaupoissa tai ravintoloissa.   

Koirien ollessa työssään, niiden annetaan hoitaa tehtävänsä ilman häiriöitä eli koiria ei silloin yleensä saa silittää tai kutsua luokseen ilman omistajan lupaa. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö koiran kanssa työskentelevän henkilön kanssa voi tarvittaessa jutella.  

Koulutuksessa oleva hypokoira

Hypokoiraksi koulutettavan koiran on harjoiteltava paljon asioita. On opittava kävelemään nätisti, olemaan pomppimatta ja haukkumatta, eikä kaupassakaan ei voi hamuta ruoan perään silloin kun työskennellään. Kaikkien houkutusten ja häiriöiden lisäksi hypokoiran on osattava keskittyä myös matalan verensokerin ilmaisemiseen. Vaikeita paikkoja, joita on harjoiteltava ahkerasti oikeissa paikoissa ja tilanteissa. Harjoitusaikana pidetään erilaista harjoitusliiviä, jonka saa vasta kun on suorittanut hyväksytysti käytöskoulun. Siinä lukee selvästi, että koira harjoittelee.

Annathan jo etukäteen anteeksi, jos vastaan tulee harjoitteleva koira joka ei ihan vielä osaa keskittyä oleelliseen, sillä kaikki uudet tilanteet vaativat siltä paljon työtä.