Rekisteröity Hypokoira ry:n nimissä.

Tästä merkistä tunnistetaan Hypokoira ry:n koulutetut ja hyväksymät hypokoirat.

Usein kysytty:

Minkälainen koira soveltuu hypokoiraksi? Lue lisää...

Uutta!

Arkipäivä kurssi hypopennuille maaliskuussa 2019. Lue lisää...

 

Hypokoira facebook

 

 

Okt 2019
TiOnToFr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
   

 

Uutta!

Hypokoirakurssi, arkipäiväryhmä, pennuille alkaa 28.3.2019

Tavoitteena on että pennut voivat toimia virallisina hypokoirina koulutuksen jälkeen. 

Osallistujat ilmoittautumisjärjestyksessä. Ilmoittautumiset ja lisätiedot koirankouluttaja Elisa Forsman (elisa.forsman(at)hypokoira.fi; puh. 045-1951400) tai Stina von Bonsdorff (stina.vonbonsdorff(at)hypokoira.fi; puh 045-1392626.

 

Maa- ja metsätalousministeriö myönsi diabeetikkojen avuksi koulutetuille hypokoirille samanlaisen aseman kuin muillekin avustajakoirille elintarviketiloissa. Lue juttu: https://yle.fi/uutiset/3-9644569

 

Minkälainen koira soveltuu hypokoiraksi?

  • Koirien pitää omata mahdollisuuden valmistua hypokoiraksi ja olla terve.
  • Ennen koulutusta koiralta vaaditaan eläinlääkärin lausunto terveydestä.
  • Rokotukset on oltava voimassa ja on hyvä jos koira on madotettu ennen koulutuksen alkamista.
  • Koira ei saa olla aggressiivinen.
  • Koiralla on pakko olla hyvät sosiaaliset taidot. 
  • Koiran on hyvä olla ihmisläheinen.
  • Koiran täytyy osata rauhoittua.  

Suomen Kennelliiton hallitus on nimennyt Hypokoira ry:n hyötykoiratoimikunnan jäseneksi.

 

Hypokoiratoiminnan aloittaminen ihmisen hyvinvoinnin edistäjänä palkittiin Suomen Kennelliiton ja LähiTapiolan aktiviteettirahaston palkinnolla joulukuun 15. päivä Koira2013 messuilla Helsingissä.

Elisa Forsman, Stina vonBonsdorff, Susanna Klefström, Emil Klefström ja hypokoira Goxy vastaanottamassa Koira2013 messuilla Suomen Kennelliiton ja LähiTapiolan palkintoa.

 

 

Nuuskuttavasta kuonosta tukea diabeteksen hoitoon

Poikani Emil oli inspiraation lähde hypokoiratoiminnan alulle ponkaisussa syksyllä 2009. Emil oli tuolloin 7-vuotias ensimmäisen kouluvuoden kynnyksellä oleva pieni poika, jonka lisääntyvä itsenäisyys kauhistutti minua vanhempana. Miten hoituu diabeteksen hoito kun ikä tuo haasteita tullessaan. Kesällä 2009 tutustuin Kaliforniassa toimintaan, jossa koirat toimivat diabeetikon omahoidon tukena haistaen iholta verensokerimuutoksia. Idea kirkastui hetkessä - tätä me tarvitsemme Suomessakin. Onhan Suomi tilastojen ykkösenä kun tarkastellaan alle 18 –vuotiaiden 1 tyypin diabeetikoiden määrää suhteessa väkilukuun.

Hypokoira ry perustettiin joulukuussa 2010 tarkoituksena edistää hypokoiratoiminnan kehittämistä Suomessa ja mahdollistaa mahdollisimman monelle halukkaalle oma nuuskuttava verensokerimittari.

Goxy on ensimmäinen koira, jota aloitettiin kouluttamaan hypokoiraksi. Yksi tärkeä asia, jonka Goxyn myötä olemme oppineet on se, ettei hypokoira saa olla liian hyvin koulutettu. Omatoimisuus on erityisen tärkeää ja uskallus pontevaan ilmaisuun vaikka omistaja hypoglygemian eli matalan verensokerin vuoksi olisikin  kärttyisä ja vastahakoinen koiran ilmaisun hetkellä.

Tällä hetkellä koirakoulussa koulutettuja hypokoiria on Suomessa vasta pari kappaletta mutta ’omasta koirasta hypokoiraksi’ –kurssin käyneitä on jo 14, näistä 7 on jo osoittanut luotettavuutta ilmaista matalia/korkeita verensokereita omistajalleen. Uusia kurssilaisia aloitti tämän vuoden elokuussa taasen 14. Yhdistyksen tavoitteena on vakiinnuttaa koulutuskäytänteet mahdollistaen hypokoirien säännöllisen vuosittaisen kouluttamisen. Tärkeänä tavoitteena on myös saada hypokoirat virallistettua vastaavaan asemaan kuin esimerkiksi avustajakoirat ja opaskoirat.

On ilahduttavaa, kuinka toiminta on saanut taakseen monta hypokoiratoimintaan uskovaa tahoa. Kiitos Diabetesliitolle jäsenrekisteriasioiden hoidosta ja yhteistyöstä varainkeruu –kampanjoinnissa.  Kiitos yhdistyksemme jäsenille ja toimintaamme rahoittaneille henkilöille ja tahoille, erityisesti Pirkanmaan Sairaanhoitopiirin Laboratorikeskukselle. Ja suurin kiitos koirankouluttajille Elisa Forsmanille ja Stina von Bonsdorffille, jotka uskoivat ideaan ja uskalsivat lähteä toteuttamaan koiran nenän valjastamista diabeetikon omahoidon tueksi.

Tästä on hyvä jatkaa!
Terveisin,
Susanna Klefström
9.12.2013

Susanna Klefström on hypokoira –hankkeen alullepanija Suomessa ja Hypokoira ry:n puheenjohtaja